Popcorn dla karmiących piersią
Jeśli brać pod uwagę fakt, iż popcorn zawiera wiele wartościowych składników odżywczych, zasadnym wydaje się pytanie, czy można podawać go dzieciom oraz młodym mamom, karmiącym piersią? W tym artykule postaramy się więc udzielić rzetelnej odpowiedzi.
Jak się bowiem okazuje, popcorn zawiera mnóstwo zdrowego błonnika oraz niezbędnych dla zdrowia przeciwutleniaczy, dokładnie takich samych jak w winogronach czy jagodach. Składniki te z powodzeniem ułatwiają odchudzanie, jak również minimalizują ryzyko wystąpienia choroby wieńcowej serca czy nowotworów.
Z tego też powodu, młode mamy jak i ich pociechy z powodzeniem mogą zajadać się pysznym i chrupiących popcornem, jednakże pod pewnymi warunkami. Aby zapewnić sobie zdrowie i nie zaszkodzić pociechom, popcorn należy przygotowywać w określony sposób.
Przede wszystkim ważne będzie tutaj beztłuszczowe przyrządzanie prażonej kukurydzy. Popcorn sam w sobie zawiera około 500 kalorii, jednakże dodatki takie jak masło, karmel, miód czy orzechy znacznie tę cyfrę podniosą. Co więcej, nadmiar tłuszczu może w znacznym stopniu zaszkodzić dziecku, zarówno potrafiącemu już samodzielnie jeść, jak i noworodkowi, karmionemu piersią. Substancje odżywcze z organizmu matki wnikają bowiem do mleka, przez co szybko przedostają się do układu pokarmowego dziecka.
Aby więc zadbać w równym stopniu o zdrowie swoje i dziecka, popcornu nie powinniśmy solić. Nadmiar soli utrzymuje w organizmie wodę, co nie tylko zwiększa masę ciała, ale może być również szkodliwe dla młodego układu pokarmowego, zaś mleko karmiących piersią uczyni niezbyt dobrym dla dziecka. Sól to jednak nie wszystko. Jeśli chcemy jeść popcorn w ciąży czy podczas karmienia niemowlęcia, powinnyśmy również zrezygnować ze słodzenia go, zarówno zwykłym cukrem jak i innymi, wspomnianymi wyżej dodatkami. Kilkuletnim dzieciom, przepadającym za słodyczami, możemy zdrowy popcorn nieco osłodzić, na przykład łyżeczką miodu, by chętniej go zjadły.
Ważne będzie w tym przypadku również przyrządzenie prażonej kukurydzy. Aby nie dodawać do ziaren tłuszczu, powinniśmy robić popcorn w mikrofalówce, ponieważ wtedy uprażymy kukurydze wyłącznie za pomocą fal, nie zaś rozgrzanego oleju.
Nie sposób więc nie zauważyć, iż znacznie zdrowszy popcorn zrobimy w domu, kontrolując dodatki oraz jego ilość. Będąc w ciąży czy podczas karmienia unikajmy więc jedzenie popcornu w kinie czy na mieście, ponieważ do takich rodzajów, przygotowywanych w specjalnych maszynach dodaje się ogromne ilości soli i oleju.