Ozonator Tiens III

Urządzenie Tiens III generacji dla przyjaznego środowiska w pełni wykorzystuje unikalną właściwość ozonu (03) w nowoczesnym życiu, zintegrowaną z zasadami mikrobiologii, elektroniki i mechaniki. Ozonator powstał związku z poważnym problemem funkcjonowania naszych organizmów w domach, w biurach, w ogólnie zanieczyszczonym miejskim środowisku, niezdrowego i o złej jakości powietrze oraz namnażających się w nim bakterie. Może on pomóc w usuwaniu bakterii, kurzu i innych nieczystości, zapobieganiu korozji, likwidacji przykrych zapachów, oczyszczaniu i uzdatnianiu (poprawiania jakości) wody i powietrza, ułatwiając człowiekowi utrzymanie zdrowia i podnosić jakość życia. Jest to absolutnie niezbędne urządzenie dla każdej nowoczesnej rodziny i dla każdego nowoczesnego biura.

Używanie i skuteczność w oddziaływaniu na wodę

Eliminacja toksyn z warzyw i owoców, uwalnianie hormonów z mięsa hodowlanego oraz przedłużanie świeżości pożywienia.

W tym celu, by z produktów skatalizować proces uwalniania pozostałości pestycydów z warzyw i owoców, zdegradować odpady antybiotyków i hormonów z mięsa i wędlin, należy, przed włączeniem Ozonatora, umieścić urządzenie spieniające na dnie naczynia wypełnionego wodą. Ozonowanie takie uwalnia również ryby i inne owoce morza ze specyficznego zapachu, z bakterii i antybiotyków, i powoduje, że ich mięso staje się elastyczne i smakowite. Ozonowanie nie powoduje zubażania produktu w naturalne składniki odżywcze, o ile proces nie odbywa się w zbyt gorącej wodzie.

Oczyszczanie, pranie i dezynfekcja ręczników i ubrań naczyń stołowych i kuchennych

Po włożeniu wybranych przedmiotów do pojemnika z wodą, (dodatkowo, w celu uzyskania piany, można użyć niewielkiej ilości środka myjącego/piorącego. 15 minut później, kiedy bakterie zginą, włożone przedmioty będą jak nowe. Można je pozostawić w ozonowanej wodzie jeszcze przez 10 minut, zapobiegając np. zakażeniu żółtaczką i innym wirusami. Ozonowana woda może być użyta również do wybielania ubrań i w ten sposób proces można traktować jako skuteczne pranie przy niewielkim zużyciu wody.

Oczyszczanie wody pitnej i przygotowanie wody mineralnej

Uzdatniając wodę (jednorazowo maksimum 20 kg) przez 10 minut Ozonator eliminuje chlor w niej zawarty. Sterylizuje ją, dekompensuje zawarte w niej nieorganiczne żelazo, magnez i inne tego typu związki oraz ułatwia rozprzestrzenianie się tlenu w wodzie. Taka woda zdatna jest do picia po 20 minutach od zatrzymaniu ozonowania (jest to związane z czasookresem przemiany ozonu w tlen).

Eliminacja bakterii, nadmiaru tlenu i zapobieganie patologicznym zmianom w akwarium

Po włożeniu urządzenia spieniającego do akwarium i rozpoczęcia ozonowania, molekuły ozonu łączą się w molekułami wody tworząc mono-ekologiczny tlen. Ozonowanie eliminuje bakterie, utlenia zanieczyszczenia oraz zapobiega procesowi rozkładu martwych ryb. 5 minut ozonowania akwarium dziennie może zniszczyć pasożyty i mikroby, zatrzymuje procesy gnilne, zmniejsza częstotliwość potrzeby wymiany wody w akwarium.

Używanie ozonatora w oddziaływaniu na powietrze

Likwidacja nieprzyjemnych zapachów w przypadku remontu mieszkania lub zakupu przedmiotów, które z powodu nowości wydzielają określony zapach

Ozonator doskonale eliminuje różnego rodzaju niewłaściwe zapachy z nowych mebli, dekoracji domowych czy farb (np. formaldehyd, toluen), które, mogą powodować drażliwość i nerwowość. Działa efektywnie utrzymując układ oddechowy człowieka w odpowiedniej kondycji i w zdrowiu fizycznym, usuwa nieprzyjemne zapachy pochodzące z chemicznych środków czystości oraz tzw. zapachy kuchenne. Po zamknięciu drzwi i okien należy włączyć ozonator na 30 minut (przy nieobecności ludzi i zwierząt). Wejść do ozonowanego pomieszczenia można po 15 minuta po zakończeniu ozonowania.

Pokoje chorych, szpitale, kliniki, sanatoria, sklepy, apteki zakłady fryzjerskie, restauracje, puby i bary…

We wszystkich tych i tym podobnych miejscach potrzebne jest odświeżanie powietrza, usuwanie brzydkich zapachów, likwidacja chorobotwórczych zarazków, usuwanie dymu papierosowego, zapachu alkoholu, potu i, w przypadkach zakładów opieki medycznej, również zapachu medykamentów. Zapobieganie niedoborom tlenu daje również poczucie przestrzeni życiowej w zamkniętych pomieszczeniach. Odświeżanie powietrza, wzbogacanie go anionami równoważy współczulny i przywspółczulny układ nerwowy, wspomagając szybszy powrót do zdrowia osób chorych i utrzymując organizm w dobrej kondycji i zdrowiu.

Oczyszczanie powietrza w kuchni

Dekokompensacja tlenków węgla (produktów spalania), dymu i oparów zalegających w kuchni, w tym również zapachu gazu palnego. Eliminacja nieprzyjemnych zapachów wydobywających się z szafek kuchennych i lodówek. Dekompensacja toksycznych gazów łącznie z toluenem, etanolem, tlenkami siarki i węgla oraz dwutlenkiem siarki.

Usuwanie nieprzyjemnych zapachów pochodzących od insektów

Dzięki ozonatorowi Tiens można z powodzeniem uniknąć zapachu pochodzącego od insektów i ich odchodów. Muchy, komary, karaluchy, mrówki i inne insekty łatwo się zadomawiają, a ozonowanie redukuje również ich namnażanie się.

Usuwanie bakterii z garderoby

Po zdjęciu ubrania i umieszczeniu go w szafie (lub garderobie), należy włączyć Ozonator na 10 minut, zamykając drzwi (ostrożnie, z uwagi na przewód zasilający oraz zwracając uwagę, by otwór, z którego wydziela się ozon nie był przypadkowo zasłonięty) i w ten sposób można odświeżać ubranie, likwidować z niego potencjalne bakterie oraz zapobiegać pleśniom i zapachowi stęchlizny. Działanie to dotyczy również bielizny, ręczników, pidżam i szlafroków, zabawek dziecięcych.

Środki ostrożności

Używając Ozonatora Tiens należy zamknąć wszystkie okna i drzwi pomieszczenia i ozonować pod nieobecność w nim ludzi i zwierząt.

Ozonator chronić przed wilgocią i zalaniem; przy ozonowaniu wody Ozonator umieszczać powyżej poziomu wody by poprzez rurkę i o otwór uwalniający ozon do urządzenia nie dostała się woda. Pod adnym pozorem nie wolno zatykać otworu uwalniającego ozon.

Ozon jest gazem bardzo niestabilnym; jego uwalnianie zwiększa się wprost proporcjonalnie do wzrostu temperatury i wilgotności. Dlatego temperatura ozonowanej wody nie powinna przekraczać 60 stopni Celsjusza.

Ozon jest środkiem powodującym łatwopalność. Właściwość ta utrzymuje się przez 2-3 godziny. Dlatego zabrania się używania w pobliżu Ozonatora źródeł otwartego ognia. Nie zaleca się, też do jego czyszczenia używać środków zawierając łatwopalne substancje.

Komentarz

Ozon jest najsilniejszym co do siły sterylizatorem znanym człowiekowi, który jest w stanie niszczyć bakterie, wirusy i niwelować nieprzyjemne zapachy.

Ozon jest zarówno bardzo silnym utleniaczem, jak i środkiem dezynfekującym. Cechy te powodują, iż jest stosowany w oczyszczaniu wody jako czynnik dezynfekujący lub jako utleniacz. Jest również stosowany do niszczenia substancji będących przyczyną nieodpowiedniego smaku i zapachu wody. Dodatkowy atom tlenu niszczy całkowicie bakterie, wirusy, pozostawia wyłącznie czysty tlen, utleniając jednocześnie źródło nieprzyjemnych zapachów. Ozon jest najskuteczniejszym środkiem dezynfekcyjnym z tradycyjnie stosowanych utleniaczy – od 600 do 3000 razy szybciej niszczy bakterie Escherichia coli niż chlor.

Cechy produktu:

  • Oczyszcza warzywa i owoce oraz dekompensuje zawarte w nich pestycydy;
  • Usuwa hormony zawarte w produktach mięsnych;
  • Zabija bakterie i eliminuje przykry smak i zapach pokarmu;
  • Oczyszcza wodę, przedmioty codziennego użytku;
  • Eliminuje brzydkie zapachy, oczyszcza powietrze, poprawia jakość tlenu w powietrzu;
  • Zabija bakterie, wirusy;
  • Przedłuża i utrzymuje świeżość warzyw, owoców i mięsa.
  • Wyprowadza zanieczyszczenia i zabezpiecza środowisko.
  • Dezynfekuje pomieszczenia;
  • Dezynfekuje i oczyszcza bieliznę, ubrania i inne przedmioty.
  • Produktywność ozonu pow. 200 mg/h