Bobrek trójlistkowy
Bobrek trójlistny, czyli inaczej koniczyna błotna jest rośliną z rodziny bobrkowatych. Występuje na terenie całej Polski – na glebach błotnych i torfowych tworzy zarośla i kępy. Jest często traktowany jak roślina ozdobna i sadzony w parkach – ma bowiem pokryte włoskami, niewielkie białe lub jasnoróżowe kwiaty, zebrane w gęste grona.Liście bobrka można zbierać dwukrotnie w ciągu lata – na przełomie maja i czerwca, a także w końcowym okresie tej pory roku. Zbiera się głównie liście wierzchołkowe, bez ogonków.
Zastosowanie bobrka trójlistnego
Konieczne jest dokładne wysuszenie surowca, przechowuje się go w przewiewnym i suchym pomieszczeniu, w przepuszczającym powietrze opakowaniu. Bobrek może byċ także hodowany jako roślina dekoracyjna. Rozmnaża się przez siew. Nasiona należy wysiewaċ zaraz po ich dojrzeniu, wysuszone nie maja zdolności kiełkowania. Jednakże bobrek ma nie tylko podnoszące walory estetyczne krajobrazu zastosowanie. Dawniej używano go jako środka przeciwgorączkowego oraz w szkorbucie. We wszystkich częściach rośliny zawarte są substancje goryczowe, które mogą stymulować wydzielanie śliny oraz soku żołądkowego. Dzięki temu koniczynę błotną stosuje się w fitomedycynie jako składnik naparów zwiększających aktywność mięśni żołądka, pobudzający wydzielanie żółci oraz wspomagający przyswajanie składników odżywczych z posiłków.
Wzmocnienie organizmu
Dodatkowo bobrek przyczynia się do wzmacniania organizmu. Preparaty na bazie bobrka są szczególnie zalecane w nadkwasocie, nieżycie żołądka i jelit a także braku łaknienia. Ziele to może stanowić dobre uzupełnienie diety dla osób starszych – których organizm ma trudności z przyswajaniem soli mineralnych czy witamin. Ziele bobrka, ze względu na specyficzne środowisko, w którym wzrasta, jest bogatsze niż inne rośliny w takie mikroelementy jak jony metali. Są to głównie jony miedzi, żelaza, manganu, cynku, boru i molibdenu.