Odporność w jesieni
W okresie jesiennym wzrasta ryzyko zachorowania na przeziębienie lub grypę. Z danych GUS wynika, że obydwa schorzenia są najczęstszą przyczyną nieobecności w szkole i pracy oraz kolejek do gabinetów lekarzy rodzinnych.
Problem ma duże znaczenie makroekonomiczne, ale każdego z nas bardziej interesuje możliwość uniknięcia pospolitej choroby ze względu na dyskomfort , z którym przez kilka dni musimy się borykać. Temperatura, kaszel, katar, ból głowy, gardła, stawów i mięśni uniemożliwiają nam normalne funkcjonowanie zazwyczaj w najmniej odpowiednim momencie. Zwykłe przeziębienie na ogól szybko mija, gorzej w przypadku infekcji wirusowej, której skutki odczuwamy przez kilka tygodni, nawet w przy braku powikłań. Dlatego wirusolodzy prowadzą systematyczne badania wirusa grypy i każdego roku starają się opracować szczepionkę chroniącą nas przed infekcją. W przypadku zwykłego przeziębienia, które może być spowodowane przez ponad 100 różnych wirusów, możemy liczyć tylko na odporność naszego organizmu.
Jak zbudować odporność na przeziębienia, jak się przed nim uchronić- to pytanie które warto zadać sobie już teraz, w przededniu jesieni, kiedy dysponujemy jeszcze zapasem sił i energii zgromadzonej podczas letniego wypoczynku. Nie zamykajmy się w pokoju, znajdźmy czas na spacer nawet przy brzydkiej pogodzie. Przejażdżka rowerem chociażby do sklepiku za rogiem też pomoże nam utrzymać dobrą kondycję. Ubieramy się stosownie do warunków zewnętrznych – nie marzniemy, ale też nie przegrzewamy się. Wietrzmy regularnie mieszkanie, dbajmy o wilgotność powietrza. Wysuszona śluzówka łatwiej złapie infekcję.
A w naszej diecie nie powinno zabraknąć świeżych warzyw i owoców, szczególnie tych bogatych w witaminę C, antocyjany, betakaroten i flawonoidy. Cytryna, zielona pietruszka, brokuły, papryka, czosnek i soki warzywne lub owocowe powinny na stałe zagościć w naszym menu. Kiedy mamy wątpliwości, czy nasza dieta zawiera wszystkie niezbędne dla utrzymania odporności składniki wzbogaćmy ją odpowiednimi suplementami. Jest ich obecnie spory wybór. My polecamy Symbioline – Jesienno-zimowa odporność – suplement diety zawierający zioła uzupełniające codzienną dietę w substancje zwiększające odporność oraz zmniejszające dolegliwość chorób przeziębieniowych.
Każdy z poniższych surowców jest cennym darem natury stosowanym tradycyjnie w prewencji przeziębień, dlatego warto je bliżej poznać i na co dzień zastosować.
Kwiat i owoc czarnego bzu
Czarny bez jest dziko rosnącym krzewem występującym często w skupiskach drzew, na polach lub przydrożach. Jest nierozerwalnie wpisany w krajobraz polskiej wsi. Nic więc dziwnego, że był i jest szeroko stosowany w kuchni i medycynie ludowej. Kwiat bzu czarnego stosowany jest do sporządzania syropów i herbatek, z owoców przygotowywane są soki i dżemy. Tradycyjnie przypisywane przetworom z kwiatów i owoców czarnego bzu działanie lecznicze w chorobach przeziębieniowych i grypie zostało w znacznym stopniu potwierdzone przez badania naukowe.
Kwiat bzu czarnego zawiera do 3 % flawonoidów z dominującym udziałem rutozydu, polifenolokwasy, śluzy, garbniki i sole mineralne ze znaczącym udziałem potasu. Owoc bzu czarnego jest bogatym źródłem antocyjanów , flawonoidów, garbników, cukrów prostych jak glukoza i fruktoza. W owocach występują ponadto witaminy C, B1, B2, B6, betakaroten, śluzy i sole mineralne oraz istotna ze względu na działanie imunostymulujące proteina o nazwie Sambucus nigra aglutinina III.
Badania wykazały, że ekstrakty z owoców bzu czarnego dezaktywują wirusy grypy A i B oraz opryszczki, uniemożliwiając ich przenikanie przez ścianki komórek i namnażanie się. Badania kliniczne przeprowadzone dla preparatów z bzu czarnego wykazują skuteczność w zapobieganiu infekcjom przeziębieniowym i grypowym oraz znaczne skrócenie okresu rekonwalescencji i wyraźnie lepsze samopoczucie w czasie choroby. Wiele doniesień literaturowych wskazuje, że kwiat i owoc bzu czarnego skracają czas trwania i nasilenie dolegliwości występujących w chorobach przeziębieniowych, szczególnie jeśli terapię uzupełnia się witaminą C.
Owoc dzikiej róży
Źródłem owocu dzikiej róży są dziko rosnące lub uprawiane krzewy różnych gatunków róży.
Owoc dzikiej róży zawiera bogactwo związków naturalnych jak flawonoidy, garbniki, pektyny, kwas cytrynowy i jabłkowy oraz witaminę C. Zawartość witaminy C w owocach róży jest bardzo wysoka: 20- 30 razy większa niż w cytrynie, 100 razy większa niż w jabłku i kilkanaście razy większa niż w czarnej porzeczce. Medycyna tradycyjna przypisuje owocom dzikiej róży działanie przeciwszkorbutowe, przeciwkrwotoczne, przeciwmiażdżcycowe, moczopędne, żółciopędne i ogólnie wzmacniające. W zapobieganiu i leczeniu przeziębień stosowana jest ze względu na wysoką zawartość witaminy C, chronionej przed utlenianiem przez flawonoidy.
Owoc głogu
Surowcem jest owoc pozyskiwany z krzewów lub drzew różnych gatunków głogu. Owoc ten był i jest stosowany jako wysokowartościowy składnik żywności do przyrządzania dżemów, konfitur a także nalewek i wina. Od dawnych czasów przypisywane jest mu szerokie spektrum właściwości leczniczych, szczególnie pozytywny wpływ na układ krążenia poprzez rozszerzanie naczyń wieńcowych, obniżanie ciśnienia i wzmacnianie pracy mięśnia serca.
Owoc głogu jest bogatym źródłem flawonoidów w skład których wchodzą procyjanidyny, rutozyd, hiperozyd, witeksyna, polifenolokwasy, katechiny. Ponadto w owocu głogu występuje witamina C, kwasy organiczne oraz wartościowy olej.
Obecnie owoc głogu wchodzi w skład wielu preparatów o działaniu wzmacniającym i tonizującym przeznaczonych dla osób starszych i rekonwalescentów. Uszczelnienie naczyń krwionośnych przez flawonoidy jest istotnym czynnikiem zapobiegającym rozwojowi infekcji, a wzmocnienie układu sercowo-naczyniowego przyspiesza rekonwalescencję również w przypadku chorób przeziębieniowych.